Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че африканските страни трябва да

...
 Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че африканските страни трябва да
Коментари Харесай

Р. Тилърсън: Африка да не губи суверенитета си, приемайки заеми от Китай

 Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън  заяви, че африканските страни би трябвало да внимават да не изгубят суверенитета си, когато одобряват заеми от Китай - най-големият търговски сътрудник на континента, съобщи Ройтерс.
Тилърсън употребява първата си дипломатическа обиколка в Африка за подсилване на съюзите в региона на сигурността на континента, който от ден на ден се обръща към Пекин за помощ и търговия.

" По никакъв метод не се опитваме да държим китайските долари настрани от Африка. Важно е африканските страни грижливо да обмислят изискванията по тези съглашения и да не губят суверенитета си ", сподели Тилърсън в етиопската столица Адис Абеба.

Съединени американски щати са водещ донор на помощи за Африка, само че Китай ги задмина като максимален търговски сътрудник през 2009 година Пекин е вложил милиарди в инфраструктурни планове, макар че съгласно критици цената им е понижена от потреблението на китайски компании и работна ръка.

Китайските вложения " не основават основна трудова претовареност на локално равнище ", сподели Тилърсън и разкритикува метода, по който Пекин структурира заемите си за африканските държавни управления.

Ако някое държавно управление одобри китайски заем и се затрудни да го изплаща, то може " да загуби надзор над личната си инфраструктура или личните си запаси заради дефолт в заплащанията ", сподели Тилърсън, без да дава съответни образци.

Руският външен министър Сергей Лавров , който е на посещаване в Зимбабве, съобщи, че е несвоевременно Тилърсън да подлага на критика връзките сред Китай и африканските страни. " Не е подходящо, когато си на посетители някъде, да критикуваш връзките на домакините си с друга страна ", съобщи Лавров.

В Етиопия Тилърсън посети централата на Африканския съюз, която е финансирана и издигната от Китай. Други китайски вложения в Етиопия са направени в железопътна линия до Джибути, фабрики и индустриални паркове.

По-рано тази седмица Тилърсън разкритикува метода на Китай в Африка, който съгласно него предизвиква изпадането според посредством непрозрачни контракти и неизгодни условия по заемите.

Тилърсън повтори апела си африканските страни да пресечен връзките си със Северна Корея, която има над дузина посолства на континента.

След Етиопия Тилърсън ще посети Джибути, Кения, Чад и Нигерия, които са съдружници на Съединени американски щати в битката с ислямистките екстремисти.

Анализатори показват, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп натъртва най-вече на проблемите със сигурността в Африка в миг, когато Китай, Турция и други страни засилват дипломатическите и комерсиалните връзки, отбелязва Ройтерс.

 
По публикацията работи: Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР